Інгредієнти:
►50г свіжих дріжджів, або 20 г сухих активних дріжджів, або 10 г сухих дріжджів
►3/4 ч. л. солі
►200г ядер мигдалю
►150г білих родзинок
►75 мл лікеру "Амаретто"
►1кг борошна
►10 великих жовтків
►500 мл молока
►250г вершкового масла
►1,5 склянки цукру
Для глазурі:
►150 г цукрової пудри
►1 білок
►1ст.л. жирних вершків
►1 ст. л. лимонного соку
Приготування:
Крок 1
Ізюм залийте лікером і залиште на 2-3 год. Покладіть мигдаль в миску і залийте окропом, залиште на 15 хв. Очистіть мигдаль від шкірки.
Крок 2
Підігрійте молоко до 30° С. Просійте борошно. Свіжі дріжджі розітріть з кількома ложками теплого молока в пасту. (Якщо ви використовуєте сухі активні дріжджі, змішайте їх з 3 ст. л. молока і залиште на 10 хв., швидкодіючі дріжджі відразу змішайте з борошном, потім дотримуйтесь рецепту.) Налийте решту молока у велику миску або каструлю, додайте дріжджі і 500 г борошна, добре розмішайте, щоб не було грудок. Накрийте миску з опарою полотняною серветкою і залиште в теплому місці, поки вона не збільшиться в об'ємі в 2 рази. Це займе приблизно 1 год.
Крок 3
Покладіть вершкове масло в сотейник і на повільному вогні розтопіть його - масло не повинно бути гарячим. Розітріть жовтки з цукром і сіллю: маса повинна стати світлою, а цукор розчинитися. У опару що підійшла додайте жовтки і акуратно перемішайте дерев'яною ложкою. У кілька прийомів додайте борошно. Потроху вливайте розтоплене масло, кожен раз добре помішуючи тісто. Вимішуйте тісто руками близько 20 хв. Ви можете зробити це за допомогою кухонного комбайна - в ньому тісто буде готове за 10 хв. Тісто має вийти не дуже густим і відставати від стінок миски.
Накрийте миску з тістом і поставте в тепле місце приблизно на 1 год 15 хв. - Тісто має збільшитися в об'ємі в 2 рази.
Крок 4
Обімніть тісто що підійшло і додайте горіхи і родзинки. Трохи вимісити, знову накрийте і залиште в теплому місці для підйому. Це займе приблизно 40-50 хв.
Крок 5
Підготуйте форми для пасок діаметром 12-15 см (замість форм можна використовувати консервні банки): виріжте гуртки з паперу для випічки і закрийте дно. Закрийте стінки форми: папір має бути вище країв. Добре змастіть папір вершковим маслом. Обімніть тісто що підійшло і розкладіть його по формах. Наповнюйте форми не більше ніж на 2/3 об'єму. Накрийте форми з тістом рушниками і залиште ще для одного підходу.
Крок 6
Розігрійте духовку до 200° С. Поставте форми в духовку і печіть 30 хв. Виріжте з паперу для випічки круги, змочіть їх водою і накрийте паски. Зменшіть температуру духовки до 175° С і печіть ще 15-20 хв. Перевірте готовність дерев'яною паличкою. Вийміть готові паски з духовки, потім з форм. Покладіть на решітку на бік і остудіть. Коли паска охолодиться покрийте її глазур'ю або посипте цукровою пудрою.
Для глазурі збийте білок до м'яких піків. Поступово додавайте цукрову пудру, не припиняючи збивати. Коли маса стане гладкою і блискучою, додайте вершки, збивайте 30 секунд, Влийте лимонний сік і ще раз збийте.
bon appetit:)
|