Ситна перша страва, після якогї і другого - то не потрібно. Зі свіжою сметаною і помпушки - язик проковтнеш.
Інгредієнти:
Для бульйону:
►1 кг м'яса з кісткою
►4-4 ½ л води
►100 г коріння (морква, петрушка, селера)
►1 головка ріпчастої цибулі
►сіль за смаком
Для борщу:
►5 буряків
►5 картоплин
►500 г капусти
►2 морквини
►2 головки цибулі
►петрушка, селера
►3 ст.л. томатної пасти
►2 ст.л. оцту
►80 г сала
►кілька горошин чорного перцю
►3 лаврових листа
►2 зубчики часнику
►сіль, перець
Приготування:
1. М'ясо промити, зрізати з кісток. Кістки залити холодною водою і поставити варити. Коли вода закипить, зменшити вогонь і варити бульйон при слабкому кипінні, під кришкою. Необхідно час від часу знімати піну (накип) і жир. Через 3-4 години в бульйон додати м'ясо і варити ще 1 ½-2 години. Потім покласти коріння, ріпчасту цибулю, сіль і варити близько 1 години. Готове м'ясо вийняти, бульйон процідити.
2. Буряк очистити, промити, нарізати соломкою, додати оцет, перемішати, покласти в сотейник. Додати нарізане сало і, помішуючи, злегка обсмажити. Потім додати до неї трохи бульйону і тушкувати на слабкому вогні 35-40 хвилин.
3. Нарізати соломкою моркву, петрушку, селеру, ріпчасту цибулю, свіжу капусту. У киплячий бульйон покласти спочатку капусту, а через 30-40 хвилин злегка обсмажені овочі, коріння, цибулю, лавровий лист, запашний перець горошком і томатну пасту. Потім додати очищений, промиту і нарізану кубиками або брусочками картоплю.
4. Через 10-15 хвилин варіння додати в бульйон тушкований буряк. У готовий борщ додати нарізаний часник. При подачі в тарілку з борщем покласти м'ясо, сметану, нарізану зелену цибулю і кріп.
bon appetit:)
|