На ніжному білому бульйоні готують світлі соуси і дієтичні супи, в тому числі для дітей. У нього зазвичай не кладуть яскраві спеції і багато перцю, щоб не перебити природний аромат. Темний бульйон з насиченим кольором і ароматом добре підійде для консоме або соусу. Готується він трохи довше і складніше, ніж білий, але, повірте, результат вартий витраченого часу і зусиль.
Інгредієнти:
►1,5 кг курячих кісток з невеликою кількістю м'яса (ніжки, крила, шиї, голови)
►1 середня цибулина
►1 середнє стебло цибулі-порею
►1 велика морквина
►1 середній корінь петрушки
►2-3 черешка селери
►по 2-5 горошин запашного і чорного перцю, за бажанням
►сіль
Приготування:
- Для білого бульйону покладіть кістки в сотейник або каструлю, залийте 3 л холодної питної води і на середньому вогні доведіть до кипіння. Очистіть і крупно наріжте моркву і корінь петрушки. Цибулину очистіть і розріжте на 4 частини. Стебло цибулі-порею розріжте вздовж, гарненько промийте під струменем води і крупно наріжте.
- Як тільки бульйон закипить, зменшіть вогонь до мінімального, шумівкою або ситечком зніміть піну з поверхні бульйону. Покладіть цибулю, моркву, корінь петрушки і цибулю-порей.
- Варіть бульйон на мінімальному вогні під нещільно закритою кришкою, не допускаючи бурхливого кипіння і знімаючи накип і піну шумівкою, 2-2,5 год. За 30 хв. до готовності покладете черешки селери, розрізані навпіл, і перець горошком.
- Готовий бульйон процідіть через дрібне сито або друшляк, застелений марлею. Якщо ви плануєте використовувати бульйон відразу ж, посоліть його за кілька хвилин до закінчення приготування.
bon appetit:)
|