Капустняк- це традиційний суп української, російської, словацької кухні, приготований з додаванням квашеної білокачанної капусти. Саме квашена капуста - невід'ємний інгредієнт, без якого неможливо уявити собі справжній капусняк. В іншому ж рецепти можуть разюче відрізняться! Капусняк готують на м'ясному, грибному або овочевому бульйоні; для приготування капусняку з м'ясом використовують свинину, птицю, яловичину, копченості; крупу також можна використовувати любу - гречану, перлову, пшоняну. Запропонований в даному рецепті варіант капустняка- зі свининою і пшоном. Такий суп виходить наваристим, ситним, має яскравий і апетитний вигляд, і свій індивідуальний смак, ні з чим не порівнянний, смак. У зимовий час такий капусняк буде ідеальною першою стравою!
Інгредієнти:
►Свинина - 460 г
►Вода - 2 л
►Картопля - 360 г
►Морква - 70 г
►цибуля фіолетова - 70 г
►Соняшникова олія рафінована - 4 ст. л.
►Пшоно - 80 г
►Капуста квашена - 220 г
►Сіль за смаком
►Лавровий лист - 1 шт.
►Перець чорний мелений за смаком
►Кріп - 5 гілочок.
Приготування:
- Промитий шматок свинини на кістці перекладаємо в каструлю, вливаємо чисту холодну воду і ставимо каструлю на сильний вогонь. Коли вода закипить, знімаємо піну, зменшуємо вогонь до мінімального і продовжуємо варити м'ясо, при необхідності знімаючи піну.
- Поки м'ясо вариться, чистимо картоплю. Нарізаємо картоплю кубиками.
- Повністю зварену свинину дістаємо з бульйону, закладаємо в нього картоплю і доводимо до кипіння бульйон. Після зменшуємо вогонь і продовжуємо варити картоплю.
- М'ясо знімаємо з кістки, нарізаємо шматочками середнього розміру.
- Цибулю і моркву чистимо. Моркву натираємо на крупній тертці, цибулю нарізаємо дрібними кубиками. Цибулю можна сміливо замінити ріпчастою або білою!
- Обсмажуємо цибулю і моркву на соняшниковій рафінованій олії до м'якості овочів.
- Промиваємо в декількох водах пшоно. Вода спочатку буде каламутною, молочного кольору, але необхідно домогтися прозорої води - так пшоно НЕ БУДЕ гірчити! Квашену капусту віджимають від розсолу. Якщо капуста надто кисла, то промиваємо її холодною водою.
- Коли картопля майже звариться, закладаємо в бульйон квашену капусту.
- Перемішуємо і додаємо промите пшоно.
- Ще раз перемішуємо і відразу ж додаємо шматки свинини.
- Доводимо капусняк до кипіння на сильному вогні, зменшуємо вогонь і продовжуємо варити суп до повної готовності пшона. Воно має бути готовим, але не розваритися повністю!
- Тепер настав час капусняк посолити. Спробуйте його і всипте необхідну кількість солі, перемішайте суп.
- Коли пшоно буде готове, а разом з ним, звичайно ж, інші інгредієнти, в капусняк перекладаємо вміст сковороди- обсмажені цибулю і моркву разом з маслом, на якому вони обсмажувалися.
- Даємо капусняк прокипіти на повільному вогні хвилини 3.
- У самому кінці додаємо в капусняк лавровий лист, подрібнену зелень кропу і чорний мелений перець за смаком.
- Перемішуємо капусняк і знімаємо каструлю з плити. Даємо йому настоятися близько 10 хвилин, потім з каструлі дістаємо лавровий лист, розливаємо суп на порції і подаємо його до столу в якості першої страви!
bon appetit:)
|