Чорна редька - найбільш корисна редька з усіх численних її різновидів. Вона володіє яскраво вираженим лікувальним ефектом, містить багато вітамінів і мікроелементів.
Багато згадають, як сік чорної редьки, який виділяється при змазуванні м'якоті медом, "прописували" від кашлю лікарі старої школи, Чорна редька тим самим визнаючи високу ефективність і, що іноді важливіше, безпека народного засобу. Чорною редькою дійсно швидко лікували застуди, кашель і навіть бронхіти. А ще соком редьки лікували суглоби, ревматизм, невралгії та жовчнокам'яну хворобу. Чорна редька не тільки корисна, а й смачна. Вона непроста в приготуванні, але нам варто звернути на неї пильнішу увагу хоча б через унікальні лікувальні властивості. Адже всім нам хочеться прожити довге щасливе життя і не хворіти.
Звідки взялася чорна редька?
Чорна редька росте в Євразії та Північній Америці. Можна сказати, що цей коренеплід знають скрізь, крім Африки та Австралії, і в різних місцях планети її готують за схожим принципом. Чорну редьку їдять сирою, маринують, обсмажують, варять і роблять пюре або додають в супи. Навіть цих варіантів вистачить, щоб експериментувати з чорною редькою досить довго. Цікаво, що редька входила в "харчовий кошик" будівельників єгипетських пірамід, а в стародавньому Китаї вона була одним із значущих лікарських рослин. Сліди вирощування чорної редьки знайдені в древніх похованнях Єгипту, що ставить її в один ряд з найдавнішими овочами та коренеплодами, використовуваними людиною. Треба зауважити, що стародавні люди завжди вирощували лише те, що особливо цінували. Будь-яке древня окультурена рослина містить максимальну кількість корисних речовин або здатна лікувати і робити нас сильними. Зараз чорну редьку вирощують в промислових масштабах в Китаї, Японії, Німеччині, Австрії, Франції, Італії та Голландії.
Чим корисна чорна редька
У 100 г чорної редьки міститься 554 мг калію, 105 мг кальцію, 100 мг вітаміну С, 36 мкг вітаміну В9 і 9 мг натрію. Крім цього в чорній редьці є цинк, мідь, марганець і селен. Екстракт або сік редьки містить антимікробні та антивірусні компоненти, які успішно борються з легеневими і кишковими хворобами. Існує дослідження, що показує, що в деяких випадках сік редьки ефективніше пеніциліну. Редька містить багато калію, який, за останніми дослідженнями, так само необхідний для здоров'я кісток і суглобів, як і кальцій.
Як лікувати кашель чорною редькою
Це дуже простий рецепт, відомий від Лондона до Пекіна. Саме таким способом в стародавньому світі лікували кашель або важку застуду.
• Помийте велику редьку,
• Виріжте ножем конусоподібну глибоку вирву, а підставу зріжте, щоб редька стійко стояла,
• Густо змастіть стінки воронки медом,
• Пийте сік що виділився по 1 чайній ложці 3 рази на день,
• Не забувайте додатково змащувати редьку медом - однієї редьки вистачить на кілька днів.
Таким нехитрим способом з редьки можна добути дуже корисний сік. Якщо вам потрібно більше соку, то можна подрібнити редьку в кухонному комбайні і рясно пересипати цукром.
Увага! Сік редьки протипоказаний при виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, при важких хворобах серця.
Смак чорної редьки
На смак чорна редька нагадує редис. Її біла пружна хрумка м'якоть злегка гострувата, але більш солодка, ніж редис. У смаку можна розрізнити вершкові відтінки, натяк на хрін і ріпу. Якщо ви любите редис і салати зі свіжого редису, то чорна редька може сподобатися ще більше. Деякі види чорної редьки можуть гірчити, але в цьому немає нічого страшного, гіркота не така сильна, щоб через це позбавляти себе смачного вітамінного овочу.
З чим їсти редьку
Чорну редьку можна додати в суп, до картопляного салату, пюре або смаженої картоплі, змішати з овочами і зробити вітамінний салат, нарізати тонкі чіпси і з'їсти з густим соусом, змішати з медом і отримати гоструватий - солодкий десерт, відварити з гарбузом і приготувати пюре. З редькою можна робити все те, що ми зазвичай робимо з коренеплодами з одним застереженням: сира редька набагато корисніша, тому, логічно в першу чергу робити такі страви, в яких на редьку буде мінімальний температурний вплив.
Рецепти з чорною редькою
Смажена чорна редька
Смажена редька не так корисна, як свіжа, але з цього рецепту можна запросто почати знайомство з цим коренеплодом. Не забувайте, що до смажених овочів завжди добре підходить свіжа зелень.
Інгредієнти:
2 чорних редьки середнього розміру,
4-6 ст. ложок рослинного масла,
Сіль.
Приготування:
Промийте і очистіть редьку (зніміть шар чорної шкірки). Наріжте тонкими кружальцями і обсмажте на розпеченій сковороді в рослинному маслі. Готову редьку посоліть і їжте гарячою.
Картопляний салат з редькою
Інгредієнти:
450 г воскової картоплі,
220 г чорної редьки,
5 зубчиків часнику,
4 ч. ложки оливкової олії,
2 ч. ложки винного оцту,
2 ч. ложки меду,
1 ч. ложка сушеної паприки,
50 г очищених волоських горіхів,
Чорний перець,
Сіль.
Приготування:
Наріжте очищену картоплю і редьку соломкою на тертці для корейської моркви. Це ж можна зробити ножем або в кухонному комбайні. Помістіть картоплю з 3 зубчиками часнику в пароварку на 10 хвилин. Редьку пересипьте сіллю на час приготування картоплі, після чого промийте та висушіть. Це прибере зайву гіркоту редьки. Перекладіть редьку в салатник, додайте оцет, масло і пару нашаткованих зубців часнику, додайте теплу картоплю. Акуратно перемішайте, додайте горіхи і паприку, поперчіть і посоліть.
Салат з чорної редьки з овочами і сиром
Інгредієнти:
1 пучок руколи,
1 чорна редька,
1 морква,
1 фенхель,
50-70 г пармезану,
5-6 ст. ложок оливкової олії,
4-5 ст. ложок лимонного соку,
1 ст. ложка лимонної цедри,
Чорний перець, сіль за смаком.
Приготування:
Зніміть з лимона цедру. Змішайте оливкову олію з лимонним соком, поперчіть і посоліть суміш. Перемішайте і спробуйте. Якщо мало солі або перцю - додайте. Очистіть фенхель, редьку та моркву. Зробіть тонкі стружки (наприклад, ножем для чищення овочів). Зробіть такі ж тонкі стружки сиру. Заправте соусом і перемішайте. Викладіть в салатник, зверху розкидайте рукколу.
Простий салат зі свіжої чорної редьки
Інгредієнти:
1 чорна редька,
капуста, об'ємом менше редьки,
1 невелика морква,
1 невелика цибулина,
пару пір'їн зеленої цибулі,
1 ст. ложка лимонного соку,
½ ч. ложки цукру,
2 ст. ложки оливкової олії,
пучок зелені (петрушка, м'ята, кріп або кінза - за настроєм),
сіль і перець за смаком.
Приготування:
Промийте і очистіть овочі. Нашаткуйте дуже тонко будь-яким способом (гострий ніж, комбайн, велика терка, терка для корейської моркви). Зелень дрібно подрібніть. Овочі перемішайте із зеленню, додайте лимонний сік і масло, додайте цукор, поперчіть і посоліть. Перемішайте і викладайте в салатник.
Салат з чорною редькою і гірчицею
Цей іспанський гострий салат добре підійде як гостра холодна закуска перед основними стравами.
Інгредієнти:
2 чорних редьки,
3 ст. ложки дижонской гірчиці,
4 ст. ложки оливкової олії,
1 ч. ложка винного оцту,
¼ склянки свіжої рубаною петрушки,
сіль, чорний перець за смаком.
Приготування:
Очистіть редьку і натріть на крупній тертці. У прогрітій окропом чашці або гуртку збийте 3 ложки гірчиці з 3 ложками гарячої води (майже окропу), додаючи потроху оливкову олію, сіль і перець, щоб отримати густий соус. Змішайте редьку з рубаною петрушкою, полийте зверху соусом і подавайте.
Корейське кімчі з чорної редьки
Кімчі - це мариновані гострі овочі, наприклад "корейська морква", яка продається на ринках і в магазинах. Такий спосіб приготування відмінно підходить для чорної редьки.
Інгредієнти:
3 чорних редьки,
2 ч. ложки солі,
1-2 ч. ложки порошку перцю чилі або кайенского перцю,
півтори ст. ложки рисового (або білого винного або яблучного) оцту,
2 ст. ложки дрібно нарізаної зеленої цибулі,
2 зубчики часнику,
1 ст. ложка цукру.
Приготування:
Очищену редьку нашаткуйте довгими тонкими брусочками, як локшину або спагетті. Це зручно робити спеціальною теркою або в комбайні. Присипте редьку сіллю, дайте постояти 10-20 хвилин і промийте в холодній воді. Ретельно відіжміть редьку від соку. Сік збережіть або випийте, він корисний, але в кімчі буде зайвим. Змішайте в мисці редьку, оцет, цукор, часник і перець. Ретельно все перемішайте і дайте постояти пару годин у холодильнику. Готовий салат можна буде їсти кілька наступних днів.
Чіпси з чорної редьки до пива
Це одна з кращих закусок до пива, яку подають в британських або німецьких пабах.
Просто зробіть тонкі чіпси з очищеної сирої чорної редьки. Найпростіше це робити в комбайні, але можна і овочечисткою, якщо потрібні лише одна- дві порції. Посипте готові чіпси великою морською сіллю і подавайте до холодного пива.
Чорна редька дійсно дуже смачний і вкрай корисний коренеплід. Ви напевно оціните здатність соку редьки лікувати застуду і кашель, а вітаміни редьки допоможуть бути здоровими і красивими. Намагайтеся їсти чорну редьку свіжою в овочевих салатах і будьте здорові!
|